Diàlegs dels Ports – Presentació del llibre “El Sàhara. La Terra Promesa” de Vicent G. Devis

“El Sàhara. La terra promesa”, diàleg social aquest divendres a Vilafranca
“El Sàhara. La terra promesa”, diàleg social aquest divendres a Vilafranca

El Sàhara Occidental formava part d’una de les rutes comercials més importants del món, la ruta de l’or i la sal, i ocupava un espai situat entre el cap Blanc i el cap Bojador. Entre 1958 i 1976, aquest territori constituïa una província espanyola més. El 1967, arran que l’ONU va recomanar-ne la descolonització, un exèrcit de pastors nòmades organitzaven clandestinament el Front Polisario amb l’objectiu de l’alliberament del Sàhara, amb tot, el 1975, mentre agonitzava Franco, el 6 de novembre s’internaren en la colònia tres-cents mil marroquins en el que es coneix com la Marxa Verda, fet que ha significat la seua annexió al Marroc, l’explotació de tots els recursos econòmics i l’expulsió per mitjans militars i policials de la població sahrauí enllà un mur d’arena de 2.700 quilòmetres.

Aprofitant aquell clima de màxima tensió, el Marroc ha ocupat el territori de la colònia en el qual romanien amb el suport dels Estats Units. En el present, l’excolònia espanyola continua dividida pel citat mur d’arena fortament militaritzat, en el vessant marítim fèrriament controlat pel Marroc i, en el desert interior, el Polisario manté alliberada la franja més pobra del territori, a l’espera d’un referèndum per la independència que mai no acaba d’arribar-hi.

A l’acte participaran: Vicent G. Devís (autor i periodista); Cinta Monferrer (advocada en Drets Humans) i Nabi Fec Embarec (saharaui resident a Vilafranca).

Dia: Divendres 17 de juliol de 2020.

Hora: 19:00 h.

Lloc: Casa Social.

Organitza: Centre d’Estudis dels Ports