Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Naturalesa

Flora

natura1.jpg La flora de Vilafranca és molt variada i creix per tot el terme municipal de forma espontània. A pesar d’haver-se estudiat a fons només una quinta part de la seva superfície, es considera que podem trobar al voltant de 700 espècies diferents, condicionades per factors com la continentalitat, l’orografia, l’altitud, el clima, etc.

Hi ha un 40 % d’espècies corològicament Mediterrànies, seguides per un 14 % d’eurosiberianes i un altre 14 % d’euroasiàtiques. Per tant, es fa patent la presència de plantes que a causa de les característiques anteriors, viuen en aquestes terres de manera molt escassa i que per a trobar-les amb més abundància cal anar als Pirineus i al centre d’Europa. Entre aquestes plantes tenim el grèvol, el pi albar, el til•ler, la molsa, etc.

A continuació es descriu una mostra representativa de les espècies que es poden trobar al terme de Vilafranca:

No obstant, el millor que es pot fer per a gaudir i conèixer la flora d’aquesta localitat és passejar pel seu entorn.

Fauna

natura2.jpg Vilafranca està considerada com una de les àrees de la Comunitat Valenciana que posseeix una fauna més rica i variada.

L’abundant presència d’aus de rapinya i mamífers catalogats en perill d’extinció o molt vulnerables, junt amb una enorme diversitat de xicotetes aus, rèptils, amfibis i invertebrats, demostra la importància de la varietat d’hàbitats que hi ha representats en aquesta zona i el bon estat de conservació en què es troben. Entre aquesta gran varietat trobem des d’una rica població d’aus xicotetes fins a les grans àguiles; des de l’escurçó fins a la serp verda, una de les més grans d’Europa; des del xicotet ratolí de camp fins al porc senglar. Destaca per la seva expansió dels últims anys la cabra salvatge. També trobem animals com la fagina, la geneta o el liró.

Espais naturals

espais.JPGVilafranca ofereix al viatger diferents paisatges i unes majestuoses vistes panoràmiques. Els diferents barrancs, les elevades muntanyes, les construccions de pedra en sec i les masies disseminades pel terme, ens donen una idea de com era i com és la vida en aquestos paratges.

El Barranc de la Fos, les Coves del Forcall, el Picaio, les Fonts del Llosar, el Tossal dels Montllats, el Bosc de Palomita, el Riu Montlleó, el Riu de les Truites, el Pla de Mosorro o les Virtuts són zones molt interessants, tant pel seu propi encant, com per a obtenir unes excel·lents panoràmiques del terme municipal, de les comarques d’Els Ports i l’Alt Maestrat.