Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Climatologia

La climatologia és, sens dubte, un dels factors que cal tindre en compte a l’hora de desenvolupar una activitat turística o recreativa ja que, de vegades, és un factor imperatiu, essencial i localitzador. A més, el clima no escapa dels hàbits i de les modes de cada època.

Vilafranca pertany a la gran regió climàtica mediterrània. No obstant això, el fet de tindre estacions més plujoses, humides i fredes que en la zona costanera, fa que presente un clima de tipus “mediterrani interior”, que l’engloba en una d’aquestes àrees macroclimàtiques.

A pesar de la seva ubicació mediterrània, la temperatura mitjana anual ronda els 10ºC, cosa que indica la seva continentalitat. De fet, són juliol i agost, com seria habitual en aquest clima, els mesos que presenten una temperatura mitjana més alta.

Encara que els mesos més freds de l’any solen coincidir amb gener, desembre i febrer, en aquest ordre (durant aquests mesos els termòmetres es troben moltes vegades per davall de zero), el risc de gelades queda ampliat, segons les estadístiques, a set mesos, que van des de novembre a maig, tots dos inclosos.

Per aquest motiu, Vilafranca presenta uns hiverns temperats - freds, amb una temperatura mitjana d’aproximadament 4ºC, i uns estius relativament suaus, amb valors tèrmics mitjans que no sobrepassen els 20ºC. Cal matisar el fet que l’orientació dels vessants (ombria - solana), estableix a escala local notables diferències tèrmiques.

Pel que fa a les precipitacions, els valors són característics d’un clima d’influència mediterrània, però amb matisos orogràfics. Així, els temporals plujosos estan lligats a les situacions de llevant que provoquen la màxima pluviometria i les nevades, arribant molt dèbils les borrasques d’influència atlàntica.

Durant els mesos freds les precipitacions es poden donar en forma de neu, per causa de la considerable altitud de la zona, encara que no és res estrany alguna nevada ocasional entrada la primavera.

El resultat hídric anual ronda els 700 l/m2, donant-se principalment en forma de pluja a la tardor i a la primavera i quedant les estacions d’hivern i estiu com les més seques amb valors molt semblants. Estadísticament, els mesos més plujosos són octubre i maig (amb valors mitjans de 90 l/m2); juliol i gener són els que marquen els mínims anuals (35 l/m2).

De totes formes, al llarg dels anys s’han pogut apreciar grans variacions volumètriques, com l’any 1.989 amb 1.400 l/m2, doblant els valors habituals, i altres com la de 1.978, amb tan sols 400 l/m2, o la quantitat aconseguida la tardor de 2.000 en tan sols tres dies, en els que es van arreplegar un total de 356.6 l/m2, entre el 22 i el 24 d’octubre.

A Vilafranca també són remarcables els dies que apareixen amb denses boires, principalment a les cimes de les serres, així com els dies que desperten amb una làmina de rosada.

A més, també són freqüents les jornades en què bufen de forma impetuosa el mestral (de Nord-oest) o bé la Tramuntana (del Nord), sobretot a la tardor i a l’hivern, amb la qual cosa s’aconseguix que els valors termomètrics baixen considerablement.

RIPOLLÉS, D. i MONFORT, S. (2001): Camins i Paisatges de Vilafranca – Guia d’Itineraris a peu. Ed. Grup Ecologista de Vilafranca. Ecologistes en Acció, Castelló.

Estació de Meteoclimatic

Informació local

Web d'Avamet

Predicció de Melchor Rovira

Predicció

Predicció de El Tiempo.es