Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Llibres

El Niño de la Estrella

El Niño de la Estrella El llibre dóna a conèixer, en completa síntesi, la trajectòria personal, tant humana com artística del Niño de la Estrella, un torero molt apreciat pels vilafranquins que ho van considerar com un fill més del poble. Amb la desaparició dels qui el van conèixer i el pas del temps, Niño de la Estrella va anar convertint-se en un personatge cada vegada més llunyà, gairebé diluït en el record en la nebulosa de l’oblit.

Amb aquesta nova publicació de R. Monferrer es projecten potents llums sobre la figura de Silvino Zafón, s’omple el buit informatiu i gràfic existent sobre el mateix i es dóna documentada satisfacció a molts interrogants fins ara sense resposta.

Per les seves pàgines flueixen retalls de vida d’aquest torero, la carrera en ascendent progressió va ser tancada per la guerra civil, a partir de la qual els olés es van convertir en silencis, les multituds en solituds, les costures del seu cos cosit a cornades en velles condecoracions sense cap valor i els menjars en pa amarg pastat amb llàgrimes d’exili francès.

Allà, oblidat, va morir lleuger d’equipatge, com els homes bons. Perquè Niño de la Estrella no només va ser un bon torero, sinó sobretot una millor persona.

Cuina Vilafranquina

Cuina Vilafranquina Els derivats del porc, els rovellons i les pataques són tres dels ingredients bàsics de la cuina a Vilafranca. Estos ingredients formen part de la dieta bàsica de la muntanya. Amb estos vímens dos cuiners vilafranquins, Juan Francisco Andrés Prats i Ignacio Porcar Beltrán han ordit “Cuina Vilafranquina”, un llibre que arreplega les receptes tradicionals del municipi. Les receptes que s’han arreplegat són ” casolanes, tradicionals i fetes amb productes autòctons, lligades a la societat vilafranquina, perquè es fan en dies de treball o perquè s’elaboren en dies de festa”.
.

Els hòmens i les pedres

Els hòmens i les pedres Julio Monfort, Margarita Marín i Francesc Miralles fan un repas a l’arquitectura popular de pedra en sec a aquest tractat de caire divulgatiu.

Violències i Penitències

Violències i Penitències De com va viure Vilafranca la Guerra Civil. Un retrat de la societat local de finals dels 30 realitzat per l’historiador Josep Monferrer

Camins i paisatges de Vilafranca

Camins i paisatges de Vilafranca Sergi Monfort i Diego Ripolles ens ofereixen un complet recorregut de rutes pel terme de Vilafranca. Des de les més senzilles fins les rutes que exploren fins els últims racons del terme de Vilafranca.

L’Ereta del Castellar. Cinquanta Anys de la Seua Excavació

L'Ereta del Castellar. Cinquanta Anys de la Seua Excavació L’Ereta del Castellar és un dels jaciments de l’Edat del Bronze més rics en el territori valencià. A l’Any 1957 Henry Prades va fer la primera excavació. Les restes llavors trobades es conserven al Museu de la Diputació de València. En 2007 van tornar a realitzar-se excavacions per aprofundir en el coneixement d’este jaciment.

Vilafranca. Evolució Urbana d’un Poble Industrial

Vilafranca. Evolució Urbana d'un Poble Industrial Josep Monferrer ens explica com han anat evolucionant els carrers d’una vila que s’ha anat modelant a mesura que ha evolucionat la seua industria. Des de l’antic carrer d’Alcalà al carrer de la Industria, carrers que ara ja formen part de l’entramat urbà de la Vila

Historia de la Real Villa de Villafranca del Cid

Historia de la Real Villa de Villafranca del Cid Amb una edició crítica de Josep Monferrer i Guardiola, recull la historia de Vilafranca segons la versió d’Antonio Monfort Tena. Recull molta documentació des de la fundació del poble fins 1898. Es tracta de l’obra completa d’este historiador.

El Tenal

El Tenal El Tenal és un llibre manuscrit que es conserva a l’Arxiiu Parroquial de Vilafranca, redactat entre 1792 i 1795 per l’erudit local Mossen Antoni Tena i Heredia (1720-1796), doctor en Teologia. Per conmemorar el dos cents aniversari de la seua mort va eixir a la llum per primera vegada en edición facsimilar amb la participación de Joan. F. Mateu Bellés, Josep Monferrer i Guardiola, Rafael Monferrer i Guardiola, Eduard Garcia i Salvador, Àlvar Monferrer i Monfort, Pere Enric Barreda i Felipe Jerez Moliner.

Els Masos Valencians. Vilafranca 1.800-1.900

Els Masos Valencians. Vilafranca 1.800-1.900 Joaquim Comas Dellà i Carme Comas Cifre repassen els masos del terme de Vilafranca entre 1.800 i 1.900. Les familias, els propietaris, la ramaderia, l’agricultura, el sistema social. Tot d’este model de societat a l’interior.

Estudio de la Flora de los Montes del Bovalar i Palomita de Vilafranca (Castelló)

Estudio de la Flora de los Montes del Bovalar i Palomita de Vilafranca (Castelló) El botànic Ricard Pitarch fa un complet estudi de la geografia, la geologia, la climatologia i la flora d’estes dos muntanyes tan significatives al terme de Vilafranca.

Plantes del terme municipal de Vilafranca

Plantes del terme municipal de Vilafranca El mateix Ricard Pitarch fa un recull de la flora del terme vilafranquí amb la seua nomenclatura en castellà i en valencià.

Música

Discografia de la Unió Musical de Vilafranca

La Unió Musical de Vilafranca disposa en la seua discografia de cinc discos gravats a partir de 1998, gràcies al gran nombre de certàmens a que ha assistit en aquestos darrers anys. Les gravacions que es poden trobar en tres d’aquestos discos són en directe a partir de les actuacions de la banda en els esmentats certàmens. Els altres dos CDs van ser realitzats a l’estudi de gravació, així, Vilafranca 8 de Setembre va ser gravat a la biblioteca de Vilafranca el dia 6 de gener de 2001 i, Vesprada de bous a Vilafranca va ser gravat a la sala d’assaig de la Unió Musical de Vilafranca, casa de la música, la vesprada del dia 9 d’abril de 2007; aquest treball es un projecte compartit amb el Club Tauri de Vilafranca. 

Vilafranca 8 de Setembre The Lord of the Rings Concert
75 Aniversari de la Unió Musical de Vilafranca   Vesprada de Bous a Vilafranca

Aquella Nit de Festes…2003

Aquella Nit de Festes...2003 Va ser una nit de record de la història musical vilafranquina amb la participació de The Villfranc’s, Adesiara, l’orquestra Ciclades i Primera Toma, a més de rememorar-se el festival de la cançó vilafranquina.

De Rondes i Bureos

De Rondes i Bureos Vilafranca apareix representada en este recull de la música tradicional dels pobles de l’interior de Castelló.