Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Festes i actes religiosos.

Nadal

Amb motiu de la celebración del Nadal acostuma a celebrar-se la missa del gall o la cavalcada dels Reis Mags, el 5 de gener per la vesprada. A més, aprofitant dies de vacacions s’organitzen activitats com el VIlaguai, per als menuts, i altres esdeveniments de caire cultural.

Sant Antoni

La festa de la Publicata en honor a Sant Antoni porta al darrere una àmplia programació. El primer cap de setmana de gener s’ix a la muntanya a pels troncs que donen els masovers i propietaris de muntanya. Estos troncs s’arrosseguen amb cavalleries fins el poble. Després se subastaran. Els majorals ofereixen un dinar als voluntairs, fonamentat en xoriços, botifarres i llonganises.

El segon cap de setmana de gener s’elaboren els pastissos. A un forn del poble, o darrerament dos, els majorals convoquen a un centenar de dones que elaboren pastissos plens de confitura de carabassa. Acotumen a fer-se al voltant de 15.000. Al dia següent se celebra el Dia de les Barres. Els majorals tallen les barres, els pins que conformaran la “barraca”, la foguera monumental que creme en la nit del sant.

El tercer cap de setmana de gener arribe el gruix de la festa. El dissabte pel matí els majorals i voluntaris acompanyats de cavalleries ixen a la muntanya per tallar la malea amb que s’omplirà la foguera. Se dine a la muntanya sardina i pataca torrada. Quan torne la comitiva se represente l’Alto de la Malea, on un guarda forestal vol detindre la processó d’homes i cavalls carregats. FInalment, com mana la tradició se descarregue la llenya a la plaça i se procedeix al muntatge de la foguera. El dissabte per la vesprada hi ha Ronda i per la nit se fa la representació de l’Auto Sagramental de la Vida de Sant Antoni, on apareixen actors locals. En el decurs de la representació es lligen les Relacions, versos satírics que se fan sobre els majorals. Després es representa un sainet i finalment els dimonis prenen foc a la barraca.

El diumenge es fa la missa, la processó i benedicció dels animals i la Ronda on desfilen Sant Antoni, l’Angelet i el Dimoni a més d’una rondalla, generalment vinguda de fora i les cavalleries abillades. A la Ronda els majorals capten fons per finançar la festa. Per la vesprada s’organitza l’Almoneda, una subasta on es posa preu a tot tipus d’animals de granja, coques i pastissos. Com a cloenda, el darrer cap de setmana de gener, els majorals subasten els troncs de pi i alzina. Aixi financen la festa.

Sant Blai

Es considera com el “germà pobre” de Sant Antoni. Alguns dels actes són semblants. Al voltant del 3 de febrer se celebra el dia de Sant Blai. Els majorals organitzen una missa i la Ronda pels carrers del poble. Acostuma a ser una rondalla local la que desfila. A més, els majorals sortegen una coca de grans dimensions, que també fan desfilar pels carrers del poble. Acostumen a beneir-se caramels i és que San Blai és el Patró de la gola. Un altre acte tradicional són les carreres per la Joia. Per la vesprada també se fa l’Almoneda.

Setmana Santa

La Setmana Santa s’enceta amb el diumenge de Rams. Abans a Sant Roc i ara a la Plaça es fa la benedicció dels rams de ginebre. La Setmana Santa acostuma a continuar amb la processó de Dimecres Sant. Es coneix com la processó del Calvari. La celebració de les Creus i l’Hora Santa son altres actes d’estos dies. El Divendres Sant es celebra la processó del Sant Enterrament. El diumenge, després de la celebració religiosa arriba la processó de l’Encontre, amb dos comitives que ixen per la porta de dalt i baix de l’església.

Per baixar-te el programa d’actes de la Setmana Santa 2014 fes CLIC ACÍ.

Pàsqua del Llosar

Els vilafranquins visiten dos vegades a l’any l’ermita de la seua patrona, la Mare de Déu del Llosar. A Pàsqua del Llosar a les 10h amb el fons de les campanes ix la processó cap a l’ermitori. Desfilen les banderes i “pendons” de la parròquia i la imatge de la Mare de Déu. A l’ermita se celebra una missa. Després els majorals acostumen a convidar al poble a pastes i llet que, antigament portaven els masovers que tenien ramat. Després de la convidada la processó torne cap al poble.

Sant Miquel

El mes de maig és època de visita a Peirons i Ermites del terme de Vilafranca. La de Sant Miquel, situada a la Pobla del Bellestar, és objecte de culte a maig i setembre. A maig els majorals de la festa acostumen a repartir un panet beneït després de la missa. A la rogativa arriben veïns de Vilafranca i la Iglesuela del Cid.

Sant Isidre

Els masovers de la Partida de Baix del Terme de Vilafranca tenen molta devoció a San Isidre Llaurador. El Peiró de Sant Isidre és objecte de visita per part dels masovers de la zona que, amb motiu de la festa, reparteixen un panet beneït. La majoralia se va repartint entre els que hi ha apuntats.

Sant Pere

De tant en tant també s’organitza majoralia per al Peiró de Sant Pere. També es costum repartir un panet beneït.

El Corpus

La celebració del Corpus Christi es manifesta a Vilafranca amb una processó que recorre la part antiga del poble. En el recorregut hi ha les “Altaretes”, taules decorades amb flors on els xiquets llencen flors sobre la imatge del Santíssim.

Cor de Jesus

A Vilafranca se manté la Confraria del Cor de Jesus. Les Confrares s’encarreguen d’organitzar la processó el diumenge següent al Corpus.

Sant Cristòfol

Des dels anys 50 l’arribada dels vehicles va desencadenar en la celebració de la festa de Sant Cristòfol. La celebració es va crear el 1952. Des de llavors la festa no ha deixat de celebrar-se a juliol. Vaques pels voltants de la plaça de bous, ball, caravana de vehicles i dinar de socis són alguns dels actes que s’organitzen.

Fira de la Magdalena

Des de la seua recuperació al 1997 la Fira de la Magdalena ha esdevingut en una dels principals events de l’estiu a la vila. La Fira de la Magdalena congrega una gran quantitat d’activitats. A l’Avinguda de Castelló es concentren els expossitors comercials. A les Eres cal destacar la mostra de cavalls a més del ramat oví, boví i porcí. La fira concentra a genets i tractants arribats des de molts llocs. Com a complement a la part comercial i firal s’organitza el cross fira de la Magdalena, el concert de la Unió Musical de Vilafranca, nombrosses expossions activitats paral·leles. La fira la visiten milers de persones.

Festes de Sant Roc

A l’any 1988 les festes van passar a celebrar-se de setembre a l’agost. Des del segon divendres d’agost hi ha bous embolats, orquestres, el ball pla, conferències, música, teatre, activitats infantils, esports… Es tracta d’una de les programacions més completes de la provincia de Castelló. Una comissió de festes acostuma a organitzar els actes amb la col·laboració de moltes entitats. També acostuma a fer-se el dia de les Penyes, organitzat cada any per una d’estes penyes.

Festes de la Mare de Déu del Llosar

Des que les festes van canviar de setembre a l’agost a setembre es van mantindre les festes de la Mare de Déu del Llosar que se centren en la visita a l’ermitori de la patrona el 8 de setembre. Es un dia amb processó, missa, invitació dels majorals a pastissos, concert de la Unió Musical de Vilafranca i tornada aixi com dansa del Ball Pla per la nit.

En els dies previs al 8 de setembre hi ha bous i balls. Els bous han passat a fer-se per diferents carrers. Darrerament a la Plaça de la Constitució I els voltants de la Plaça de Bous.