Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Arbusts

<<< Tornar a Naturalesa

Coralet

Noms valencians: coralet, cristos.
Nom castellà: agracejo.
Nom científic: Berberis hispanica Boiss. & Reuter subsp. seroi
Família: BERBERIDÀCIES

Arbust erecte, espinós, amb espines aciculars trifurcades, que fa uns raïms de flors de color groc encès. És propi de clars de bosc i de les seves contornades. Floreix entre els mesos de maig i juny.

Boix

Nom valencià: boix.
Noms castellans: boj, buj.
Nom científic: Buxus sempervirens L.
Família: BUXÀCIES

A Vilafranca el boix és un arbust perennifoli, molt fullós, que normalment sol trobar-se de forma arbustiva. Té les fulles coriàcies, de color verd fosc llustrós. En aquesta zona la seva presència queda reduïda a una àrea pròxima a la Rambla dels Truites; tractant-se d’exemplars prou raquítics si els comparem amb altres arbustos situats a la província de Teruel. El temps de floració és en els últims mesos de l’hivern.

Tortellatge

Noms valencians: mentironé, tortellatge.
Nom castellà: lantana.
Nom científic: Viburnum lantana L.
Família: CAPRIFOLIÀCIES

Arbust caducifoli que pot arribar als dos metres d’altura. Té les tiges peludes i les fulles ovoides, de color verd grisenc. Es fa als boscos caducifolis i en altres boscos mixtos, en llocs humits. El seu fruit és d’uns 8 mm., comprimit, al principi vermell i més tard negre. El seu temps de floració és entre els mesos d’abril i maig.

Ginesta

Noms valencians: ginesta, ginesta borda.
Nom castellà: flor de tinteros.
Nom científic: Genista cinerea (Will.) DC. subsp. Ausetana
Família: PAPILIONÀCIES

Arbust de poc fullatge, però amb abundants branques i de color grisenc, no espinoses. Pot arribar fins els 80 cm. d’altura i és propi de matolls secs. La seva flor és groga i apareix entre els mesos de maig i juny.

Argelaga

Nom valencià: argelaga
Noms castellans: aliaga, aulaga.
Nom científic: Genista scorpius (L.) DC.

Família: PAPILIONÀCIES

Arbust espinós i de color verd grisenc. Es troba de manera molt abundant en tot tipus de matolls. Es cobreix de flors grogues a la primavera.

Corner

Noms valencians: gayuvera, corner.
Nom castellà: guillomo.
Nom científic: Amelanchier rotundifolia Dum - Courset
Família: ROSÀCIES

Arbust alt, caducifoli. Es fa als matolls i espinals que rodegen a les rouredes i boscos mixtos; també als clars de boscos, vessants pedregoses i fins i tot als cingles. El seu temps de floració és al mes de maig.

Arç blanc

Noms valencians: arç blanc, espinal.
Noms castellans: espino albar, majuelo.
Nom científic: Crataegus monogyna Jacq. subsp. Brevispina
Família: ROSÀCIES

Arbust espinós i caducifoli; quan floreix (entre abril i maig) s’ompli de flors blanques i oloroses. És propi de llocs més o menys humits, formant part dels bardisses, boscos caducifolis i també en barrancs humits.

Cirerer bort

Noms valencians: cirerer bort, cirerer de Santa Llúcia.
Nom castellà: cerezo de Santa Lucía
Nom científic: Prunus mahaleb L.
Família: ROSÀCIES

Arbust de pocs metres d’altura (2 o 5 m.). Es troba en matolls alts caducifolis o mixtos i també en boscos humits. Floreix entre els mesos de març i maig. El seu fruit és oval, de 5 mm., negre i amarg.

Andriné

Noms valencians: andriné, endriner, aranyoner.
Nom castellà: endrino.
Nom científic: Prunus spinosa L.
Família: ROSÀCIES

És un arbust que generalment no arriba als dos metres, molt ramificat, de branques acabades en punta i de fulles escassos i més aviat petites. Es cobreix molt prompte de flors blanques, entre març i maig. El fruit és globular, de 1 o 1′5 cm., de color blau negrós amb la carn verda. El trobem en bardisses, clars de boscos mixtos o caducifolis.

Sarsa

Noms valencians: esbarzer, romiguera, sarsa.
Nom castellà: zarzamora.
Nom científic: Rubus ulmifolius Schott.
Família: ROSÀCIES

Planta arbustiva que es propaga fàcilment sobre substrats profunds amb més o menys humitat: barrancs, bardisses, marge d’horts… Floreix entre els mesos de juny i agost. El seu fruit madur adquireix una coloració negra i és comestible.

Gavarrera

Noms valencians: gavarrera, roser salvatge.
Nom castellà: rosal silvestre.
Nom científic: Rosa sp.
Família: ROSÀCIES

Al terme municipal trobem uns quants gèneres d’aquesta espècie, que resulten difícils de distingir. Són arbustos amb espines, les seves branques actuen un poc com a enfiladisses. Són pròpies dels marges i clars de boscos caducifolis i mixtos, també en bardisses. La seva floració té lloc entre els mesos de juny i juliol. Els seus fruits són de color roig, a causa del seu recobriment carnós.

Artos

Noms valencians: artos, espina cervina de fulla petita.
Nom castellà: espino de tintes
Nom científic: Rhamnus saxatilis Jacq.
Família: RHAMNÀCIES

Arbust caducifoli, glabrescent, de fulles ovades, denticulades, agudes i aparentment oposades a les branques joves. Les flors són groguenques i molt xicotetes, i el fruit en drupa negra, és de 5 a 8 mm. Esta espècie és pròpia de l’orla de boscos i de terrenys prou pedregosos.

Bibliografia d’ampliació