Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Masies amb torres defensives

<<< Tornar a Què Visitar

masies2.JPGEntre les nombroses masies que existeixen al terme municipal de Vilafranca, hi ha algunes que estan fortificades. Això es deu, probablement, al fet que aquest municipi no ha tingut un castell en les seves proximitats que li donara cobertura defensiva. Per aquesta raó, com l’explotació agrària del terreny va ser important antigament, els masovers es van veure obligats a fortificar totes les seves masies, donant lloc a una elevada proliferació d’aquestes construccions possiblement des de l’Edat Mitjana.

Torre Fonso

Es troba a la part dreta de la carretera que va des de Vilafranca a Iglesuela del Cid, aproximadament a uns 5 quilòmetres de distància de la primera localitat. És una bella i esvelta torre, d’uns 10 metres, que té planta quadrada i està realitzada a base de maçoneria de bona qualitat, amb carreus en els seus cantons. Compta amb planta baixa i tres pisos, a més de la falsa, que en aquest cas és un colomer. Conserva alguns elements clarament medievals, especialment en uns finestrals cegats.

Torre-Duana de la Pobla del Bellestar

Com el seu propi nom indica, aquesta torre es troba a la Pobla del Bellestar, junt al costat del Riu dels Truites i la carretera que va des de Vilafranca a Iglesuela del Cid, en el límit amb la província de Teruel. Va ser residència dels Brusca, una família molt important de Vilafranca. A més, durant molts anys va ser utilitzada per a controlar el pas fronterer de mercaderies entre els regnes d’Aragó i València.
És una torre de grans proporcions, de gran volum i altura (uns 14 metres); de fet, és la major de la regió. La seva planta, a diferència d’altres de la zona, és rectangular. Està formada per planta baixa i tres pisos i la seva fàbrica és de maçoneria i xicotets carreus en el seu cos principal. Als cantons queda reforçada amb carreus de millor qualitat i grandària. La seva teulada està realitzada a dos aigües i a distinta altura.

masies1.jpgTorre Leandra

La Torre Leandra és semblant a les descrites i està incrustada en un angle de la masia del mateix nom. L’edifici està molt ben conservat i com a elements més destacables presenta, a la façana, una vistosa portalada de pedra amb arc de mig punt; sobre ella, un finestral també de pedra; i a la dreta, un balcó de ferro forjat. La Torre, amb la clàssica coberta de teula àrab, no és tan elevada com les anteriors, perquè només té 8 metres d’altura.

Torre de la Masia Roig

Aquesta torre es troba en un llunyà paratge dels contraforts muntanyosos del nord de la població, a uns 8 o 9 quilòmetres de la mateixa. Està situada enfront de la Masia Figuera, on estava la torre del mateix nom i que va ser enderrocada.

La torre es troba incrustada en l’anomenada Masia Roig. Era una torre de planta quadrada realitzada a base de maçoneria i petits carreus en els seus cantons. La part superior va ser derivada per a enrasar-la amb la resta de les construccions circumdants. Malgrat això, en el conjunt de la masia s’aprecia molt bé el cos principal del que va ser l’antiga torre, ressaltant a la fatxada davantera els carreus de l’estructura. Posseeix diverses finestres de dimensió reduïda, segurament de construcció posterior. L’accés a la torre es realitzava des de l’interior de la vivenda adossada. La masia està abandonada i la porció de torre que queda presenta un aspecte prou deteriorat.

Torre de la Masia de Tena

La torre de la Masia de Tena es troba en un pla cultivat, en el camí que uneix la població de Vilafranca amb les Masies Roig i Figuera. Aquesta masia va ser originàriament una alqueria musulmana, a partir de la qual va evolucionar l’actual masia. En termes generals, la Torre de la Masia de Tena és la més ben conservada de la zona, ja que es troba habitada i en ús.

La torre es troba immersa a les construccions de la masia a la que es troba adossada, de manera que només té exempt un dels seus costats. És una torre d’estructura quadrada, i consta de planta baixa i dos pisos. La seva fàbrica és de maçoneria i petits carreus al seu cos principal. En els cantons presenta altres carreus de millor qualitat i ben disposats. La torre presenta coberta plana inclinada de teula. Té diverses finestres, algunes d’elles adintellades, i algunes obertures que pareixen ser antigues espitlleres. En la seva coberta s’aprecien restes del que en el seu dia degueren ser merlets en els extrems.