Ajuntament

Ajuntament

Seu electrònica Alcalde i regidors Tràmits i gestions Perfil del contractant Urbanisme Telèfons Enllaços Contacte Associacions

Turisme

Situació geogràfica Història Economia Climatologia Flora i fauna Com arribar Què visitar Què fer Gastronomia Guia comercial Allotjaments i restauració Tourist Info Galeries fotogràfiques

<<< Tornar a l'inici

Molins fariners

<<< Tornar a Què Visitar

moli.jpgAl terme municipal de Vilafranca van existir uns quants molins fariners moguts per la força de l’aigua. Per aquesta raó estaven situats als marges de la rambla de les Truites; també a les del riu Montlleó i de la Teuleria. D’uns, només queda la memòria; de la majoria es manté el casalici semiderruït; i només en dos d’ells es conserven encara els mecanismes i els principals elements per al seu funcionament.

Molí de la Pobla del Bellestar

Es troba al marge dret de la rambla de les Truites, al costat del caseriu de la Pobla del Bellestar. La seva construcció data de l’any 1798 i és de sòlida estructura. Al seu interior conserva els mecanismes de motlura (dos queixals i dos valls amb eixides convergents). Quatre metres per damunt de la teulada d’aquest immoble es troba la bassa reguladora de l’aigua.

L’antic camí que unia Vilafranca amb Iglesuela del Cid passava precisament entre el molí i l’escalonament del terreny, que posseeix una pedra llaurada amb la inscripció de 1899.

Molí Pitarch

El mas de Pitarch està situat a l’est del terme municipal de Vilafranca, molt pròxim als termes d’Ares i Benassal. S’accedeix a ell per la denominada Canà d’Ares i s’arriba al bell paratge del Barranc del Molí Pitarch, que està cobert per una espessa i variada vegetació: alzines, roures, etc. Al fons de l’esmentat barranc es troba l’edifici ben conservat del molí.

En una de les seves sales hi ha encara tres jocs de queixals per a moldre, d’origen català i francès. Uns d’aquestos queixals era accionat per un motor dièsel. Va deixar de funcionar al voltant dels anys 70, tot i que encara podria continuar funcionant, ja que manté els seus elements en bon estat de conservació. Per darrere d’aquest molí i aprofitant el pendent del terreny, es troba la masia. Al costat d’ella hi ha dos basses d’aigua per al molí, de grandàries diferents. Bàsicament, les aportacions d’aigua d’aquestes basses són de la sèquia que prové del barranc i del desaigüe del primer molí.

Molí d’En Rius

Es tracta de dos molins situats al final de la rambla de les Truites o al principi de la rambla Cellumbres. El seu estat de conservació és ruïnós.

El Molí de Dalt tenia una pedra circular llaurada, com les parets de la seva bassa. No obstant això només queda l’arcada de la sala de queixals. Del Molí de Baix, que era de rampa i estava construït amb carreus, només es conserven algunes restes dels queixals.