L’IES Vilafranca reivindica el 9 d’octubre amb un correllengua lúdic i festiu

Correllengua a Vilafranca
Correllengua a Vilafranca

L’Institut de Vilafranca va commemorar el dijous el correllengua amb motiu de la celebració del 9 d’octubre, diada dels valencians i valencianes. L’activitat va centrar el gruix dels actes a la plaça de bous, on es van realitzar concursos sobre les diferents varietats dialectals de la llengua i de les zones geogràfiques d’ús, lectura de manifestos i homenatges a autors destacats.

Els alumnes de secundària, batxillerat, cicles formatius i professorat van desfilar en cercavila des del centre fins a la plaça de bous amb pancartes reivindicant l’ús social del valencià, encapçalats per un grup de músics, d’alumnes i professors, que posaven la nota musical.

Ja a l’arena, separats a les graderies, cada curs representava una varietat dialectal del català. Els professors del departament de valencià anaven proposant qüestions relacionades amb les particularitats de la llengua en cada domini lingüístic i els alumnes responien per acumular punts. A banda, també es van llegir fragments de poemes de Carmelina Sanchez-Cutillas, escriptora de l’any 2020-21, reivindicant el feminisme, i de Josep Carner, icona del noucentisme català i de la llibertat al llarg del segle XX. Com en cada correllengua, també es va llegir un manifest en defensa del català i es va interpretar la Muixeranga.