Festes

 

Sant Cristofol, 3er diumenge de juliol.

 

 

En 1948 Roberto Vicente Gargallo tornava a Vilafranca després d'haver complit el servici militar a Ceuta, en el grup d'Autos del Regiment Motoritzat. Allí, se celebrava la festa de Sant Cristòfol, com a patró dels conductors, amb celebració de missa de campanya i desfilada de vehicles. Amb la idea en el cap de celebrar la festa a Vilafranca, Roberto va anar captant adeptes a la seua idea entre els seus companys, conductors, mecànics, etc. fins que en 1952, després d'una reunió en la serradora de José Vicente (pare de Roberto) a la que van ser cridats tots els conductors - xòfers -, ajudants de conductor i mecànics, va sorgir la primera relació de socis per a celebrar la festa de Sant Cristòfol.

 

 

 

 

 

Es va acordar pagar una quota de cinquanta pessetes cada soci per a sufragar els costos de la festa i comprar una imatge del sant patró - es va adquirir a Olot (Girona) - per a portar-lo en processó a l'Ermita del Llosar.

Arribat el dia de la festa - 13 de Juliol de 1952 - es va celebrar, amb gran solemnitat i extraordinària participació, la processó de vehicles al Llosar, missa en l'Ermita i posterior tornada a Vilafranca.

 

 

 

L'organització va ser un èxit total, i va ser l'any 1953 el que va establir definitivament les bases del que ha sigut la festa al llarg d'estos cinquanta anys. A més de la processó, missa, volteig de campanes, dinar de germandat i espectacle taurí amb "rifa" inclosa en l'entrada ,es van repartir banderins recordatoris de la festa i clauer amb medalla, en l'anvers de la qual està la imatge de Sant i en el revers la següent inscripció "FESTA SANT CRISTÒFOL - 1953 - ORGANITZADORS - J.M i RV - VILAFRANCA".

 

Va haver-hi "convit" a casa dels majorals amb galletes de fabricació casolana i begudes típiques d'estos esdeveniments locals tals com la mistela, l'aiguardent i el conyac. Després se celebrare el tradicional "ball - pla" en la Plaça D´en Blasc. La festa estava consolidada.


 

© Ajuntament de Vilafranca · Avd Llosar, 26 · 12150 Vilafranca (Castelló) · telf: 964441004 · info@ajuntamentdevilafranca.es