GUIFI.NET

L’Ajuntament de Vilafranca forma part de Guifi.net, una xarxa ciutadana de telecomunicacions pública, lliure, oberta i neutral. Permet tenir connexió a internet a través dels anomenats “supernodes” de manera gratuïta. Tanmateix cal tenir en compte certes limitacions.

Es disposa de dos repetidors amb 360º de cobertura wifi anomenats “supernodes” ubicats a la Casa de la Cultura i la zona del repetidor de televisió.

Estar connectat a un supernode de guifi.net instal·lat per l’Ajuntament suposarà:

 1. Accedir a internet de forma gratuïta, però amb les limitacions que suposa l’autoprestació, mai comparables a un servei comercial tradicional:
 • No hi ha finalitat comercial
 • No hi ha cap garantia de subministrament
 • No hi ha garantia d’ample de banda
 • Estan restringides les descàrregues p2p (tipus Emule o Ares) i limitades algunes aplicacions
 • Es pot accedir a tots els webs i aplicacions web
 • La xarxa està basada en la utilització del domini públic radioelèctric a través de freqüències d’ús comú
 1. Permet gaudir de tots els serveis que es puguen oferir com telefonia per IP, videoconferència, transferències d’arxiu, etc. Cal recordar que sempre amb usuaris que estiguen connectats a guifi.net.

QUANT COSTA CONNECTAR-SE A GUIFI.NET?

Res, és gratuït. No inclou quota de connexió, ni d’alta, ni mensual. Formar part de Guifi.net no té cap cost afegit a excepció de la compra de la nanostation i la seua configuració i instal·lació (si es fa per un mateix només es paga la nanostation).

CAL SABER…

Si un dia no funcionen els supernodes no s’ha de reclamar a l’Ajuntament. Guifi.net ni l’Ajuntament no garanteixen el funcionament o el subministre. L’Ajuntament s’encarrega exclusivament del manteniment de l’equipament, mai de les antenes nanostations instal·lades als domicilis particulars. Cada veí és responsable de l’adquisició, muntatge i manteniment de la seua nanostation. No es garanteix cap ample de banda. Aquest està condicionat al nombre d’usuaris connectats en aquell moment. En cas de mal ús de la connexió a internet, l’Ajuntament podrà prendre les mesures oportunes que podran anar des de limitar considerablement la velocitat de navegació a directament anul·lar l’accés d’aquest usuari. Amb aquestes mesures excepcionals es garantirà la qualitat del servei en benefici de tota la comunitat Guifi.net connectada als supernodes. El servei és totalment legal. Aquest projecte de Guifi.net a Vilafranca ha sigut notificat a la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) amb resposta favorable inscrivint l’Ajuntament de Vilafranca al Registre d’Operadors de Xarxa i Serveis de Comunicacions Electròniques.

NOMÉS PERMET CONNEXIÓ DINS DEL POBLE?

No. Al disposar de supernodes amb cobertura de 360º, qualsevol zona, caseta o mas que tinga visió directa amb el supernode del repetidor podrà rebre conexió (encara que caldrà fer la prova de cobertura per assegurar-se).

PASSOS PER ESTABLIR CONNEXIÓ A UN DELS SUPERNODES

 • Llegir, entendre i acceptar les condicions que suposa pertànyer a Guifi.net. La connexió no és obligatòria, és una decisió personal.
 • Comprovar que hi ha visió directa amb el supernode (sense cap obstacle com cases o muntanyes entre la ubicació i el supernode). En cas del supernode de la zona del repetidor s’ha de tenir en compte que no està ubicat a les antenes més altes de telefonia, sinó al pal de l’Ajuntament (prou més baix, a penes per damunt dels arbres que es veuen des del poble). Si no hi haguera visió directa sempre es pot estudiar com arribar.
 • Es recomana fer una prova de cobertura prèvia amb una nanostation, per assegurar la connexió. Els supernodes tenen una cobertura de 360º, però encara així cal assegurar-se abans de fer la compra.
 • Cal comprar l’antena (es recomana la nanostation M5). Es necessiten també dos cables de xarxa.
 • Cal configurar l’antena.
 • Instal·lar l’antena (es recomana ubicar-la en un lloc elevat, sempre amb visió directa amb el supernode).
 • Per a tenir accés a internet, cal anar a l’Ajuntament (si l’usuari està empadronat) i recollir l’usuari i contrasenya d’accés a internet. Es necessita:
  - Fotocòpia DNI
  - Omplir una sol·licitud
 • Podeu descarregar la sol·licitud clicant ací.

  Si no s’està empadronat també es permet la connexió a Guifi.net però només durant una hora al dia. Una vegada l’antena nanostation estiga configurada i instal·lada, caldrà configurar els navegadors:

  • Mozilla Firefox: herramientas/opciones/avanzado/red/configuración/configuración manual del proxy/a Proxy cal escriure HHTP 228.181.130 i a Puerto 8080 (cal seleccionar “usar el mismo proxy para todo”/Aceptar/Aceptar
  • Internet Explorer: herramientas/opciones de internet/conexiones/configuración de LAN/seleccionar servidor proxy/escriure a Dirección 228.181.130 i a Puerto 8080 / Aceptar/Aceptar

  MÉS INFORMACIÓ…

  TUTORIAL: Primers passos per crear un Punt d’Accés a Guifi.net

  MAPA DE COBERTURA GUIFI.NET A VILAFRANCA

  Més informació i contacte

  • Tel. 964 441 004
  • Mail. info@ajuntamentdevilafranca.es