“Una poètica del temps”: Vilafranca es converteix en l’epicentre de l’art contemporani en un entorn rural únic


A partir del pròxim 29 de juny, l’exposició “una poètica del temps” inundarà, tot el poble de Vilafranca (Castelló) amb intervencions en l’espai públic, instal·lacions, videoart, art interactiu, pintura, escultura, fotografia i dibuix; convidant als i les visitants a redescobrir el seu ric patrimoni cultural, a través d’una nova mirada des de l’art contemporani.


Comissariada per Mercedes Gómez-Blesa, aquesta mostra reuneix a destacats/des artistes que han exposat en espais de reconegut prestigi nacional i internacional, com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, l’IVAM, la Biennal de l’Havana (Cuba), la Biennal de Dakar (el Senegal), la Biennal de Casablanca (el Marroc) i altres institucions, que consoliden la seua rellevància en el panorama artístic contemporani.
Aquest esdeveniment artístic suposa la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i el Grup d’Investigació Laboratori de Creació Artística i Pensament (LaCAP) del Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València (UPV). A més, col·laboren la Facultat de Belles Arts de Sant Carles de la UPV, la Diputació de Castelló, la Galeria Espai Nivi i Arrabal Casa Rural Vilafranca.


L’itinerari de l’exposició està recollit en un mapa que guiarà als i les visitants pels diferents espais intervinguts: l’Església de Santa Maria de Magdalena, el Portalet de Sant Roc, l’Oficina de Turisme, l’Hospital de Caritat, l’Antiga Presó, el Museu de la Pedra en Sec, el Carrer Raval, les Sales Gòtiques de l’Antic Ajuntament i Els llavadors, així com la Plaça de l’Església de Santa Maria Magdalena i l’Avinguda del Llosar.
Per al dia de la inauguració es té previst la performance de l’artista Luis Furió i a més es comptarà amb l’actuació del músic Jesús Gallardo, amb la finalitat de crear un ambient únic per a aquest esdeveniment artístic.


L’exposició desenvolupa una narrativa sobre la postmodernitat i el “presentisme”, en la qual es destaca l’acceleració del temps i com la globalització ha transformat la nostra percepció del present i del futur. Aquesta mostra busca proporcionar una poètica singular de la nostra vivència temporal en l’era actual. Aquesta reflexió s’articula entorn de tres vivències temporals: Petjades, Batecs i Promeses. És a dir, el mode en què vivim el temps present, ens relacionem amb el nostre passat i albirem el futur des de l’ara.


“Una poètica del temps” convida a reflexionar sobre el que l’historiador François Hartog ha denominat el “règim de temporalitat” a l’Espanya actual. L’exposició és el resultat del treball de recerca que sorgeix del diàleg entre Art i Pensament: la filòsofa Mercedes Gómez-Blesa i el Laboratori de Creació Artística i Pensament, dirigit per la catedràtica Natividad Navalón i compost pels i les catedràtics/ques, Teresa Cháfer, Vicente Barón; professors/es Jaume Chornet, Alejandro Mañas García; i investigadors/es: Estefanía Díaz, Micaela Maisa, Luis de la Font, Sara Marhuenda, Lucía Cassiraga, Abaroa i Luis Furió.


Durant els mesos d’exposició, es realitzaran diverses activitats, incloent-hi visites guiades, conferències impartides per experts com el Doctor en Belles arts i professor Alejandro Mañas García i la presentació del catàleg de la mostra amb els/les creadors/es.

Dates i horari:
Inauguració: 29 de juny de 2024 a les 11:00h
Duració de l’exposició: 29 de juny – 30 de setembre de 2024
Horaris: dimecres, dijous i diumenge de 10:00h a 13:30h; divendres i dissabtes de 10:00h a 13:30h i de 17:00h a 19:00h
Lloc: Vilafranca, Castelló


Informació i contacte:
Ajuntament de Vilafranca
Adreça: Placeta de Baix, s/n. 12150, Vilafranca, Castelló.
Telèfon: 964 44 14 32
Correu electrònic: vilafranca@touristinfo.net
Web: http://turismevilafranca.es/