Vilafranca elabora els pastissos de Sant Antoni

La majoralia de Sant Antoni de Vilafranca dedica la jornada del dissabte a elaborar milers de pastissos farcits de confitura de carabassa. Per a aixĆ² han comptat amb desenes de voluntĆ ries i voluntaris que els ajuden en tot el procĆ©s. Els pastissos s’elaboren i emplenen en els tres forns de la localitat, que durant tot el dia couran aquest dolƧ tradicional de Sant Antoni.

DesprĆ©s de la pandĆØmia la festa ha recobrat tot el seu vigor i desprĆ©s dels troncs, que es van recollir la setmana passada en les partides de Dalt i Baix, els pastissos sĆ³n el segĆ¼ent pas. Una vegada cuits els pastissos sĆ³n recoberts de sucre.
La primera vegada que es podran provar serĆ  demĆ  diumenge, amb motiu del Dia de les Barres. En el local dels majorals els pastissos estaran en la taula central. Durant la festa sĆ³n el menjar mĆ©s buscat. A mĆ©s els majorals els venen per a obtindre fons amb els quals finanƧar la festa.

L’elaboraciĆ³ dels pastissos requereix d’una gran jornada logĆ­stica. Els forners elaboren la massa que es disposa en les taules. AllĆ­ una xicoteta porciĆ³ de massa s’aplana i s’emplena de confitura de carabassa. DesprĆ©s es tanca amb el clĆ ssic ‘cordonet’ que requereix de traƧa i destresa. Una vegada elaborat el pastĆ­s va al forn on el forner sap donar-li el punt just de cocciĆ³. Del forn a ‘ensucrar’ i ja estĆ  llest per a ser degustat durant tots els actes de Sant Antoni. I Ć©s que, com diu el guarda forestal que detĆ© a la Malea ā€œamb una copa i un pastĆ­s a callar Don Rafaelā€.