LLIBRES

El Niño de la Estrella

El llibre dóna a conèixer, en completa síntesi, la trajectòria personal, tant humana com artística del Niño de la Estrella, un torero molt apreciat pels vilafranquins que el van considerar un fill més del poble. Amb la desaparició dels qui el van conèixer i el pas del temps, Niño de la Estrella va anar convertint-se en un personatge cada vegada més llunyà, gairebé diluït en el record y en la nebulosa de l’oblit.

Amb aquesta nova publicació de R. Monferrer es projecten potents llums sobre la figura de Silvino Zafón, s’omple el buit informatiu i gràfic existent sobre el mateix i es dóna documentada satisfacció a molts interrogants fins ara sense resposta.

Per les seves pàgines flueixen retalls de vida d’aquest torero. La seua carrera en ascendent progressió va ser tancada per la guerra civil, a partir de la qual els olés es van convertir en silencis, les multituds en solituds, les costures del seu cos cosit a cornades en velles condecoracions sense cap valor i els menjars en pa amarg pastat amb llàgrimes d’exili francès.

Allà, oblidat, va morir lleuger d’equipatge, com els homes bons. Perquè Niño de la Estrella no només va ser un bon torero, sinó sobretot una millor persona.

Cuina Vilafranquina

Els derivats del porc, els rovellons i les pataques són tres dels ingredients bàsics de la cuina a Vilafranca. Aquestos ingredients formen part de la dieta bàsica de la muntanya. Amb aquestos aliments dos cuiners vilafranquins, Juan Francisco Andrés Prats i Ignacio Porcar Beltrán han ordit “Cuina Vilafranquina”, un llibre que arreplega les receptes tradicionals del municipi. Les receptes que s’han arreplegat són ”casolanes, tradicionals i fetes amb productes autòctons, lligades a la societat vilafranquina, perquè es fan en dies de treball o perquè s’elaboren en dies de festa”.

Els hòmens i les pedres

Julio Monfort, Margarita Marín i Francesc Miralles fan un repàs a l’arquitectura popular de pedra en sec a aquest tractat de caire divulgatiu.

Violències i Penitències

De com va viure Vilafranca la Guerra Civil. Un retrat de la societat local de finals dels 30 realitzat per l’historiador Josep Monferrer

Camins i paisatges de Vilafranca

Sergi Monfort i Diego Ripollés ens ofereixen un complet recorregut de rutes pel terme de Vilafranca. Des de les més senzilles fins les rutes que exploren fins els últims racons del terme de Vilafranca.

L’Ereta del Castellar. Cinquanta Anys de la Seua Excavació

L’Ereta del Castellar és un dels jaciments de l’Edat del Bronze més rics en el territori valencià. A l’Any 1957 Henry Prades va fer la primera excavació. Les restes llavors trobades es conserven al Museu de la Diputació de València. En 2007 van tornar a realitzar-se excavacions per aprofundir en el coneixement d’aquest jaciment.

Vilafranca. Evolució Urbana d’un Poble Industrial

Josep Monferrer ens explica com han anat evolucionant els carrers d’una vila que s’ha anat modelant a mesura que ha evolucionat la seua indústria. Des de l’antic carrer d’Alcalà al carrer de la Industria, carrers que ara ja formen part de l’entramat urbà de la Vila.

Història de la Real Villa de Villafranca del Cid

Amb una edició crítica de Josep Monferrer i Guardiola, recull la història de Vilafranca segons la versió d’Antonio Monfort Tena. Recull molta documentació des de la fundació del poble fins 1898. Es tracta de l’obra completa d’aquest historiador.

El Tenal

El Tenal és un llibre manuscrit que es conserva a l’Arxiu Parroquial de Vilafranca, redactat entre 1792 i 1795 per l’erudit local Mossèn Antoni Tena i Heredia (1720-1796), doctor en Teologia. Per commemorar el dos cents aniversari de la seua mort va eixir a la llum per primera vegada en edició facsimilar amb la participació de Joan. F. Mateu Bellés, Josep Monferrer i Guardiola, Rafael Monferrer i Guardiola, Eduard Garcia i Salvador, Àlvar Monferrer i Monfort, Pere Enric Barreda i Felipe Jerez Moliner.

Els Masos Valencians. Vilafranca 1800-1900

Joaquim Comas Dellà i Carme Comas Cifre repassen els masos del terme de Vilafranca entre 1.800 i 1.900. Les famílies, els propietaris, la ramaderia, l’agricultura, el sistema social. Tot d’aquest model de societat a l’interior.

Estudio de la Flora de los Montes del Bovalar i Palomita de Vilafranca (Castelló)

El botànic Ricard Pitarch fa un complet estudi de la geografia, la geologia, la climatologia i la flora d’aquestes dos muntanyes tan significatives al terme de Vilafranca.

Plantes del terme municipal de Vilafranca (Castelló)

El mateix Ricard Pitarch fa un recull de la flora del terme vilafranquí amb la seua nomenclatura en castellà i en valencià.

MÚSICA

Discografia de la Unió Musical de Vilafranca

La Unió Musical de Vilafranca disposa a la seua discografia de cinc discs gravats a partir de 1998, gràcies al gran nombre de certàmens a que ha assistit en aquests darrers anys. Les gravacions que es poden trobar en tres d’aquests discos són en directe a partir de les actuacions de la banda en els esmentats certàmens. Els altres dos CDs van ser realitzats a l’estudi de gravació. Així, Vilafranca 8 de Setembre va ser gravat a la biblioteca de Vilafranca el dia 6 de gener de 2001 i Vesprada de bous a Vilafranca va ser gravat a la sala d’assajos de la Unió Musical de Vilafranca la vesprada del 9 d’abril de 2007. Aquest treball és un projecte compartit amb el Club Taurí de Vilafranca.

Aquella nit de festes... 2003

Va ser una nit de record de la història musical vilafranquina amb la participació de The Villfranc’s, Adesiara, l’orquestra Ciclades i Primera Toma, a més de rememorar-se el festival de la cançó vilafranquina.

De rondes i bureos

Vilafranca apareix representada en aquest recull de la música tradicional dels pobles de l’interior de Castelló.