Vilafranca viu amb intensitat la festa de la Publicata en honor a Sant Antoni

Aquest cap de setmana vilafranquins i vilafranquines han gaudit al màxim celebrant la festa de la publicata en honor a Sant Antoni Abat del 2024. La Majoralia d’aquest any ha programat un cap de setmana tradicional amb els actes més característics d’aquesta festa.

El cap de setmana es va inaugurar el divendres dia 19 de gener, quan els i les majorals de Sant Antoni van muntar la barraca a la plaça d’En Blasc. El dissabte es va eixir ben prompte cap al monte per a recollir la malea. Allà veïns i veïnes de Vilafranca es van ajuntar per a fer un esmorzar-dinar i per a carregar als ‘machos’ i als vehicles la malea que va omplir, posteriorment, la barraca. Amb l’arribada al poble de tots els participants de la malea, es va fer el clàssic ‘Alto a la malea’, i també es van llegir algunes ‘relacions’, dirigides als i les majorals, que van fer riure a tots els presents. Seguidament, es va fer una ronda per tot el poble. A la vesprada, la Casa de la Cultura va acollir la representació de la Vida de Sant Antoni i dels sainets. Les rialles del públic van ser les clares protagonistes de la vesprada. Finalment, el dia es va tancar amb els vilafranquins i vilafranquines gaudint al màxim de l’encesa de la barraca amb els dimonis.

El diumenge es va fer la missa i la processó en honor a Sant Antoni. També, tot aquell que va voler va portar als seus animals a l’Església perquè foren beneïts. A continuació, la rondalla, acompanyada pels cantadors professionals Ángela Auret i Javier Soriano, ambdós premis extraordinaris del certamen oficial de jota de Saragossa 2023, i dels balladors, va eixir pels carrers del poble. Finalment, la festa de la publicata en honor a Sant Antoni va concloure amb la clàssica almoneda al parador. Açò va donar fi a un cap de setmana de germanor i devoció a Sant Antoni Abat.