La Unió Musical de Vilafranca celebra Santa Cecília amb Falla i Bartók

Concert de Santa Cecília de la Unió Musical de Vilafranca
Concert de Santa Cecília de la Unió Musical de Vilafranca

La música de dos compositors del prestigi de Manuel de Falla i Béla Bartók va protagonitzar el concert de Santa Cecília de la Unió Musical de Vilafranca. A la Casa de la Música a causa de les obres del Parador, un centenar de persones van gaudir del recital amb una selecció d’obres dirigides per Pau Monfort i magistralment interpretades, tot i l’elevada dificultat tècnica, pels integrants de la banda local.

Així es van poder escoltar les suites dels ballets El amor brujo i El sombrero de tres picos de Falla, a més d’una dansa de l’òpera La vida breve. Quant a l’hongarés Bartók, van sonar la Suite de danses i la suite de concert del ballet El mandarí meravellós. A més, els nous integrants de la formació van rebre diplomes i el percussionista Sergi Albert Rabaza un detall pels seus 25 anys en la banda.

Dos esperits purs: un singular paral·lelisme

L’ús de la música tradicional del seu país per a les seues composicions és un dels trets comuns que uneix la música de Manuel de Falla i Béla Bartók. Així, per exemple, és de destacar la utilització del folklore andalús per part del gadità (seguidilles, sevillanes, fandangos…) i el treball de recopilació etnomusical de Bártok dut a terme amb el folklore hongarés i romanés. Però a més, els dos eren capaços d’integrar la tradició dins de música orquestral, ballets i òperes d’una gran qualitat artística. Així, per tant, són dos dels referents del que ha estat catalogat com a Nacionalisme musical. La variació rítmica i la varietat de matisos destaquen en la música de Bartók, mentre que en la de Falla les seues melodies fantasioses, ritmes trepidants i orquestracions coloristes són característics. A més, els dos van tindre una trajectòria vital semblant i van acabar a l’exili a causa de les guerres del segle XX.