Vilafranca plena d’aigua les basses del terme municipal per a ajudar la fauna salvatge a combatre la sequera

– Amb la col·laboració de les Brigades Forestals

– L’objectiu és dotar de punts d’aigua per a la fauna salvatge

L’Ajuntament de Vilafranca està emplenant d’aigua les xicotetes basses naturals i artificials del terme de la localitat davant la sequera que les ha deixades completament seques. La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Cristina Albert, ha apuntat que “ho vam veure necessari perquè la fauna salvatge que viu en el nostre entorn puga comptar amb punts d’aigua on beure, netejar-se o refrescar-se”. No és la primera vegada que l’Ajuntament de Vilafranca posa en marxa aquesta mesura. El passat estiu també es va procedir a l’emplenament d’aquestes basses. “S’ha actuat en zones com el Pla de Mosorro, Palomita, el Picaio o el Pla de Baix, entre altres punts”, segons ha assenyalat el regidor d’Obres i Serveis, Cándido Andrés.

El passat estiu l’emplenament de basses es va fer amb recursos propis i en aquesta ocasió s’ha comptat amb l’ajuda d’un camió motobomba dels Bombers Forestals, després d’haver-se cursat una sol·licitud al Consorci Provincial de Bombers de la Diputació de Castelló. Durant diversos dies les brigades forestals s’han encarregat de repartir aigua en el terme municipal.

Per a posar en marxa aquest emplenament l’Ajuntament està en contacte amb el Club de Caçadors “La Vilafranquina”, ja que algunes de les basses i punts d’aigua van ser creades per aquesta associació. “Hem omplert basses que són de xicotetes dimensions” -han apuntat Cristina Albert i Cándido Andrés els qui han afegit que “no s’han fet aportacions a grans basses que serveixen per a abeurar bestiars”.

Basses com la de la Trinitat o la del Pastís són visitades amb freqüència per aus i fauna terrestre que troben en aquests llocs per a beure, especialment en períodes de sequera on l’aigua és més escassa. I és que des de principi d’any en l’estació de Avamet de la localitat tan sols s’han registrat 14 litres per metre quadrat, una xifra escassa. De fet, ja es ve d’un 2023 amb una precipitació de 386,6 litres per metre quadrat, quan la precipitació mitjana entre 1978 i 2018 va ser de 676,8 litres per metre quadrat. És a dir, va precipitar la meitat del que és habitual i en 2024 la situació no està millorant.